Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, 2ος όροφος


  +302613603551, +302613603556, fax: +302610994579

Τμήμα Οστεοπόρωσης – Μεταβολικών Νοσημάτων

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.

 

Κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι για την εμφάνιση οστεοπόρωσης είναι:

1. Η ελαττωμένη κορυφαία οστική μάζα και
2. Ο αυξημένος ρυθμός οστικής απώλειας.

 

Το Ιατρείο Οστεοπόρωσης και Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών λειτουργεί κατόπιν ραντεβού στο χώρο του Κέντρου Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Πατρών κάθε Δευτέρα 9.00-13.00.

 

Στο Ιατρείο παρέχονται συμβουλές για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την διάγνωση και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Προγραμματίζονται όλες οι αναγκαίες εργαστηριακές και ακτινολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο τόσο της πρωτοπαθούς όσο και της δευτεροπαθούς οστεοπόρωσης. Σχεδιάζεται η εξατομικευμένη για κάθε ασθενή θεραπευτική προσέγγιση καθώς και η σε τακτά χρονικά διαστήματα παρακολούθηση της ανταπόκρισης του στην αγωγή αυτή.

 

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια γίνεται σημαντική προσπάθεια στην κλινική να λαμβάνουν αγωγή οστεοπόρωσης όλοι οι ασθενείς που εισάγονται εκτάκτως στην κλινική με κατάγματα ισχίου και οστεοπορωτικά κατάγματα σπονδυλικής στήλης. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται εξέταση οστικής πυκνότητας και μέτρηση βιοχημικών και ορμονικών δεικτών (ασβέστιο, παραθορμόνη, βιταμίνη D) με σκοπό να τους δίνεται η κατάλληλη αγωγή πριν την έξοδό τους από το νοσοκομείο.